Γ. Τσαντόπουλος: “Το Δάσος της Δαδιάς δεν έχει χαθεί”

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 29 Αυγούστου, 2023 20:12

Γ. Τσαντόπουλος: “Το Δάσος της Δαδιάς δεν έχει χαθεί”

Η οικολογική ζημιά στο Δάσος της Δαδιάς είναι χωρίς αμφιβολία μεγάλη ωστόσο το Δάσος δεν χάθηκε

Εδώ και πολλά χρόνια η Ορεστιάδα φιλοξενεί ένα Πανεπιστημιακό Τμήμα με διακρίσεις, από το οποίο αποφοιτούν οι επιστήμονες που ασχολούνται ενεργά με τα Δάση: το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, το οποίο βρίσκεται εγγύτατα στο Δάσος, κάτι που σημαίνει πως οι επιστήμονες του Τμήματος το γνωρίζουν πολύ καλά.

Ο πρόεδρος του Τμήματος, Γιώργος Τσαντόπουλος μίλησε στο ΡΑΔΙΟ ΕΒΡΟΣ και στην εκπομπή “Εντός Τόπου και Χρόνου” για την καταστροφική πυρκαγιά, που ακόμα δεν έχει σβήσει, και κλήθηκε να απαντήσει στο δυσοίωνο ερώτημα “Τελικά το Δάσος της Δαδιάς έχει χαθεί;”


Αυτό που μπορούμε να πούμε με τα μέχρι στιγμής δεδομένα κυρίως βάσει των δορυφορικών εικόνων είναι ότι πρόκειται για μία πολύ μεγάλη οικολογική καταστροφή ωστόσο δεν θα πρέπει να είμαστε απαισιόδοξοι ως προς το χρόνο που θα επανέλθει το Δάσος, το ότι θα επανέλθει, θα επανέλθει“, τόνισε ο κ. Τσαντόπουλος εξηγώντας πως πρέπει πρώτα να περιμένουμε να σβήσει η φωτιά ώστε να αποτιμήσουμε τη ζημιά που έχει γίνει αλλά και τον τρόπο που μπορούμε να βοηθήσουμε το δάσος. “Η σημερινή εικόνα που έχουμε είναι πως ο μικρός πυρήνας του Μαυρογύπα είναι ακόμα άκαυτη περιοχή, τα μέτωπα περιορίζονται άρα θεωρώ πως πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για την επόμενη ημέρα” συμπλήρωσε.

Αναφορικά με την επόμενη μέρα των πυρκαγιών ο Πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας τόνισε ότι η πρώτη ενέργεια είναι να αποτιμηθεί το μέγεθος της ζημιάς, “έπειτα να φροντίσουμε για πλημμυρικά έργα, σε ποιες περιοχές είναι αναγκαία, ενώ ειδικά για το δάσος της Δαδιάς που έχει σπάνια άγρια πανίδα να δούμε τι άλλα διαχειριστικά μέτρα πρέπει να παρθούν σχετικά με αυτήν. Υπάρχουν ειδικοί επιστήμονες και στο Τμήμα μας οι οποίοι ασχολούνται με την άγρια πανίδα και οι οποίοι θα κάνουν τις κατάλληλες έρευνες σε συνεργασία και με τη δασική υπηρεσία θα κάνουν τις ανάλογες προτάσεις“.

Ως προς το ποια λάθη έγιναν που οδήγησαν στην τωρινή κατάσταση ο κ. Τσαντόπουλος εξήγησε: “Η δασική υπηρεσία η οποία ασχολείται με τη διαχείριση των διαφόρων δασικών οικοσυστημάτων, είναι στελεχωμένη με επιστήμονες δασολόγους από το δικό μας τμήμα αλλά και από άλλα τμήματα οι οποίοι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τη δουλειά που πρέπει να κάνουν, όμως ειδικά στις προστατευόμενες περιοχές εκεί υπάρχει και μία πίεση από άλλους επιστήμονες που δεν ανήκουν στη δασική υπηρεσία για να είμαστε λίγο πιο συντηρητικοί στη διαχείριση. Εκεί θεωρώ πως έγιναν κάποια λάθη σχετικά με τη διαχείριση και έχουμε αυτά τα αποτελέσματα. Δηλαδή ήταν ένας ανασταλτικός παράγοντας αυτό που γίνεται σε διάφορες προστατευόμενες περιοχές. Βέβαια τώρα η εμπειρία μας είναι διαφορετική, λέγαμε λόγου χάρη να μη γίνουν κάποιες αντιπυρικές λωρίδες, για να μη χαθεί πράσινο όμως τελικά εκ των υστέρων βλέπουμε ότι ήταν αναγκαία αυτά τα μέτρα, έπρεπε να γίνουνε, αλλά μαθαίνουμε από τα λάθη“. Εν συνεχεία συμπλήρωσε πως πολλά μέτρα που εφαρμόζονται και σχετίζονται με το δημόσιο συχνά καθυστερούν στις διαδικασίες και αυτό συνετέλεσε να μην προσχωρήσουν με τον ρυθμό που έπρεπε τα μέτρα για την προστασία του δάσους μετά την περσινή πυρκαγιά.

Για ακόμη μία φορά ο Πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας επεσήμανε πως το Δάσος της Δαδιάς δεν έχει χαθεί: “Θεωρώ πως το δάσος της Δαδιάς δεν έχει χαθεί, τα μηνύματα που έρχονται είναι πάρα πολύ αισιόδοξα και από τα λάθη τα οποία έγιναν, παραλείψεις οι οποίες έγιναν, πρέπει να τις δούμε να τις συζητήσουμε και με τους ανθρώπους της δασικής υπηρεσίας και με τους ειδικούς επιστήμονες έτσι ώστε και η πολιτεία να πάρει τα κατάλληλα μέτρα και να μην έχουμε τα ανάλογα προβλήματα στο μέλλον“.

Το τμήμα από την πλευρά του λαμβάνει ενεργή συμμετοχή και συντελεί όλα αυτά τα χρόνια ιδιαίτερα στην προστασία των Δασών στην Θράκη, άλλωστε ένας από τους λόγους για τους οποίους ιδρύθηκε το τμήμα στην Ορεστιάδα είναι επειδή υπάρχουν πάρα πολλές προστατευόμενες περιοχές στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης (το Δάδος Δαδιάς, το Δέλτα του Έβρου, ο Νέστος). Συνεχώς πραγματοποιούνται έρευνες και διατριβές από φοιτητές και διδάκτορες του τμήματος για τα Δάση της Θράκης τα πορίσματα των οποίων βοηθούν ώστε “να έχουμε ένα καλύτερο οικοσύστημα“.

Ο κ. Τσαντόπουλος σχολίασε και την προσέγγιση της πολιτείας για τα δάση ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα δημιουργίας σώματος δασοπυρόσβεσης: “Πρέπει να υπάρχει μία διαφορετική προσέγγιση σχετικά με την πρόληψη και την καταστολή των δασικών πυρκαγιών. Η προσωπική μου άποψη είναι πως πρέπει να δημιουργηθεί ένα καινούργιο σώμα το οποίο να ασχολείται και με την πρόληψη και την καταστολή των πυρκαγιών, δηλαδή αυτό που συζητιέται τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ένα ενιαίο σώμα δασοπυρόσβεσης το οποίο θα φροντίζει να μην έχουμε πυρκαγιές και μετά αν τελικά προκύψουν πυρκαγιές να ασχολείται με την κατάσβεση, να είναι από ανθρώπους που γνωρίζουν το δάσος, περπατούν το δάσος, γνωρίζουν καλύτερα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και θεωρώ πως θα είναι πιο αποτελεσματικό. Ειδικά αυτό για το ενιαίο σώμα δασοπυρόσβεσης οι φωνές όλων των επιστημόνων που σχετίζονται με τη δασολογική επιστήμη θεωρώ πως συγκλίνουν προς τα εκεί, και πρέπει η κυβέρνηση να υιοθετήσει αυτή την άποψη“.

Κλείνοντας ο κ. Τσαντόπουλος επεσήμανε “μη νομίζουμε ότι σβήνοντας η πυρκαγιά δεν έχουμε κάποια επίπτωση, ο τελικός αποδέκτης αυτής της καταστροφής είναι ο άνθρωπος” και έστειλε το δικό του μήνυμα για την βοήθεια που πρέπει όλοι μαζί οι πολίτες να προσφέρουμε, με απλές ή μεγαλύτερες ενέργειες, βοηθώντας ενεργά στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και για ένα καλύτερο φυσικό περιβάλλον.


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 29 Αυγούστου, 2023 20:12
Swiss Approval

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV