Β. Έβρος: 1140 ζώα θανατώθηκαν ήδη από την Ευλογιά των Προβάτων – Τα πιο πρόσφατα σε Χανδρά και Αμόριο

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 24 Σεπτεμβρίου, 2024 14:10
Swiss Approval

Β. Έβρος: 1140 ζώα θανατώθηκαν ήδη από την Ευλογιά των Προβάτων – Τα πιο πρόσφατα σε Χανδρά και Αμόριο

Η Ευλογιά των Προβάτων συνεχίζει να εξοντώνει χιλιάδες ζώα στην περιοχή και πλήττει σοβαρά την κτηνοτροφία και την οικονομία του Έβρου. Υπεύθυνη ενημέρωση για τη σημερινή κατάσταση στο Βόρειο Έβρο και την εξέλιξη της νόσου από τον κτηνίατρο Μπαϊραμάκη Σωτήρη, Προϊστάμενο του Τμήματος Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ορεστιάδας (Δ.Α.Κ.Ο.) της Π.Ε. Έβρου, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο Έβρος καλεσμένος στην εκπομπή Εβροσκόπιο.

1.140 ζώα θανατώθηκαν ως τώρα, στο σύνολο 25.000 περίπου που εκτρέφονται στο Βόρειο Έβρο

Κάνοντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή στον τελευταίο ένα μήνα, από τις 20 Αυγούστου που εκδηλώθηκε το πρώτο κρούσμα, ο κ. Μπαϊραμάκης είπε αρχικά πως είχαμε 5 εστίες, όλες στον κάμπο της Ορεστιάδας. Θανατώθηκαν τότε περίπου 770 ζώα από 5 εκτροφές. “Το πρόβλημα με την Ευλογιά είναι ιδιαίτερα μεταδοτική νόσος. Έχει την τάση να “πετάει” από το ένα μέρος στο άλλο. Εκεί που νομίζεις ότι την ελέγχεις και περιχαρακώνεται και κάνεις ζώνες προστασίας και επιτήρησης, υπάρχει η τάση να εμφανίζεται λίγο πιο μακριά. Αυτό συνέβη και στη δικιά μας περίπτωση“, εξήγησε ο κ. Μπαϊραμάκης. Έτσι και την περασμένη εβδομάδα εντοπίστηκαν δύο κρούσματα πιο μακριά από τις αρχικές εστίες, σε Χανδρά και Αμόριο. Στο σύνολο, λοιπόν, μέσα στον πρώτο μήνα εκδήλωσης της νόσου θανατώθηκαν 1140 ζώα από 8 κτηνοτροφικές μονάδες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Δ.Α.Κ.Ο., σήμερα στον Βόρειο Έβρο εκτρέφονται περίπου 25.000 αιγοπρόβατα.


Επιβάλεται αυστηρά από την Ε.Ε. η θανάτωση των ζώων

Ο Προϊστάμενος του Κτηνιατρικού Τμήματος της Δ.Α.Κ.Ο. τόνισε πως η θανάτωση των ζώων είναι ο μοναδικός τρόπος για να περιοριστεί η εξάπλωση. Επιβάλλεται, μάλιστα, από τους αυστηρούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εν αντιθέσει, σε χώρες εκτός Ε.Ε. όπως η Τουρκία, δεν υπάρχει αυτή η επιβεβλημένη υποχρέωση, γι’ αυτό και εκεί εκδηλώνονται συχνότερα και ταχύτερα ζωονόσοι, περνώντας κατόπιν στην Ελλάδα. “Το τουρκικό κράτος δεν απαιτείται να ακολουθήσει τους αυστηρούς κανόνες“, διευκρίνισε, ενώ στη χώρα μας, αλλά και στη Βουλγαρία “αν δεν εφαρμόσουμε την άμεση θανάτωση – το βασικό είναι η ταχύτητα σ’ αυτές τις περιπτώσεις – η Ευλογιά θα έφτανε στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στην Καλαμάτα… στην Ιταλία, στο Βερολίνο“, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακόμα δεν εκδόθηκε η νέα ΚΥΑ για τις αποζημιώσεις – Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι

Ο κ. Μπαϊραμάκης υποστήριξε πως “πρέπει ιδίως εδώ στον Έβρο που χρειαζόμαστε την κτηνοτροφία, τον πρωτογενή τομέα, η αποζημίωση να είναι επαρκής“. Από την άλλη, τόνισε πως “αντικειμενικά μιλώντας, δεν μπορούν οι αποζημιώσεις να είναι τέτοιου μεγέθους, ή τόσο υψηλές, ώστε να ελκύσουν έναν κτηνοτρόφο, να τον οδηγήσουν να σκεφτεί να εισάγει την Ευλογιά στο κοπάδι του για να πάρει την αποζημίωση“… Πάντως ακόμα δεν εκδόθηκε η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση των οικονομικών αποζημιώσεων για το 2024, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα προχωρούσαν ταχύτερα οι διαδικασίες, επομένως δεν γνωρίζουν ακόμη οι πληγέντες τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Επί του παρόντος είναι σίγουρο πως η Ευλογιά ακόμα εξελίσσεται. Θα εκδηλωθούν κι άλλα κρούσματα, όπως προϊδέασε ο κτηνίατρος, διότι ακόμα η νόσος βρίσκεται στον πρώτο μήνα της, ενώ συνήθως πρέπει να παρέλθει τουλάχιστον δίμηνο για να αρχίσει να δείχνει εξασθένιση το φαινόμενο, διότι όπως “οι παλιοί έλεγαν, αν δεν περάσουν 2 μήνες από το πρώτο κρούσμα, δεν μπορείς να είσαι σίγουρος“. Το ανησυχητικό είναι ότι παρά τις ζώνες επιτήρησης και προστασίας με τα μέτρα που λαμβάνονται ανά 3 χλμ, οι “κύκλοι” εξαπλώνονται, όπως διαπιστώθηκε με τις περιπτώσεις σε Χανδρά και Αμόριο, χωριά που βρίσκονται γεωγραφικά πάνω από 20 χλμ το ένα από το άλλο, όπως και από τον κάμπο της Σαγήνης – Νέου Χειμωνίου που εκδηλώθηκαν τα πρώτα κρούσματα.

Δεν επηρεάζεται ο άνθρωπος από τη νόσο, δεν έχει καμία επίπτωση στην υγεία του ανθρώπου, διευκρινίστηκε για μία ακόμη φορά, προς εφησυχασμό του γενικού πληθυσμού. Μάλιστα, ακόμα κι αν καταναλώσει κάποιος ένα γαλακτοκομικό προϊόν από ζώο που νόσησε, δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο.

Περισσότερα:


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 24 Σεπτεμβρίου, 2024 14:10
Swiss Approval

Ράδιο Έβρος TV