“Συνταξιοδοτήθηκε” ο Κίκο, ο σκύλος- ανιχνευτής δηλητηριασμένων δολωμάτων

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 9 Μαΐου, 2024 10:02
Swiss Approval

“Συνταξιοδοτήθηκε” ο Κίκο, ο σκύλος- ανιχνευτής δηλητηριασμένων δολωμάτων

Ο Κίκο, ο σκύλος-ανιχνευτής δηλητηριασμένων δολωμάτων που δρούσε στην περιοχή του Έβρου και ευρύτερα της Θράκης, είναι πλέον συνταξιούχος μετά από 10 ολόκληρα χρόνια υπηρεσίας

Ο Κίκο κατέφθασε στην Θράκη από την Ισπανία το 2014, μαζί με τον αδερφό του Κούκι στην Κεντρική Ελλάδα (Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία) και ήταν οι πρώτοι σκύλοι ανιχνευτές δηλητηριασμένων δολωμάτων και ζώων στην Ελλάδα

Ο Κίκο κατάφερε από τότε να αποτρέψει τον θάνατο πολλών ζώων της θρακικής υπαίθρου, πολλά εξ αυτών σπάνια είδη. Κατά την διάρκεια αυτής της θητείας ο Κίκο σάρωσε την ορεινή περιοχή του Έβρου και της Ροδόπης όπου διενήργησε 210 περιπολίες, καλύπτοντας περισσότερα από 1500 χιλιόμετρα ενώ συνολικά ερευνήθηκαν 54 περιστατικά δηλητηρίασης κατά το οποία βρέθηκαν 108 νεκρά ζώα και 110 δηλητηριασμένα δολώματα.

Swiss Approval

Η δουλειά του πέρα από απαιτητική ήταν και επικίνδυνη καθώς αφού τα περισσότερα δηλητηριασμένα δολώματα περιείχαν άκρως τοξικές ουσίες.

Η αναγνώριση της σπουδαιότητας της υπηρεσίας και της αποτελεσματικότητας του Κίκο και του αδερφού του οδήγησε στη δημιουργία και άλλων τέτοιων μονάδων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Σήμερα λειτουργούν 12 μονάδες ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς. 

Η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης «κληρονόμησε» τη μονάδα ανίχνευσης του WWF Ελλάς ώστε να συνεχίσει να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες της στην ύπαιθρο της Θράκης.

Η θέση του ωστόσο δεν μένει κενή, καθώς στην ομάδα έχει προστεθεί από τα τέλη του 2021 ο Dalton, νεαρός σκύλος ανιχνευτής, ο οποίος προστέθηκε στην ομάδα ώστε να “μαθητεύσει” δίπλα στον Κίκο και να αποτελέσει αντικαταστάτη του.

Το 2023 ήταν η τελευταία χρονιά ενεργής δράσης του Κίκο, όπου μαζί με τον Ντάλτον ερεύνησαν 2 περιστατικά στα οποία δυστυχώς βρέθηκαν νεκρά σπάνια αρπακτικά πουλιά.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης:

Μετά από 10 χρόνια αφοσιωμένης υπηρεσίας στην προστασία των σπάνιων ειδών άγριας ζωής στη Θράκη, ο Κίκο μας έγινε συνταξιούχος!

Όταν ήρθε από την Ισπανία στη Θράκη το 2014, κανείς δεν φανταζόταν ότι θα έχει τόση δουλειά αφού ήδη από το 1993 η χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων απαγορεύεται αυστηρά στη χώρα μας.

Στόχος της μονάδας ανίχνευσης όλα αυτά τα χρόνια ήταν να μειώσει τις πιθανότητες δηλητηρίασης των τριών ειδών γυπών: του μαυρόγυπα, του όρνιου και του ασπροπάρη και σύνθημά της: “Όσες περισσότερες περιοχές «καθαριστούν» από δηλητηριασμένα δολώματα, τόσα περισσότερα ζώα, άγρια και οικόσιτα θα σωθούν!”.

Μετά από τόσα χρόνια, δικαιωματικά πια μπορούμε να αποκαλούμε τον Κίκο ήρωα της θρακικής υπαίθρου αφού έχει αποτρέψει τον βέβαιο θάνατο πολλών ζώων. Μέσα σε αυτά τα 10 χρόνια, πάντα επαγγελματίας και γεμάτος ενέργεια, ο Κίκο σάρωσε την ορεινή περιοχή του Έβρου και της Ροδόπης όπου διενήργησε 210 περιπολίες, καλύπτοντας περισσότερα από 1500 χιλιόμετρα. Συνολικά ερευνήθηκαν 54 περιστατικά δηλητηρίασης κατά το οποία βρέθηκαν 108 νεκρά ζώα και 110 δηλητηριασμένα δολώματα.

Η δουλειά ήταν απαιτητική, χωρίς ωράριο και πολλές φορές επικίνδυνη, αφού τα περισσότερα δηλητηριασμένα δολώματα περιείχαν άκρως τοξικές ουσίες.

Αγαπημένε μας Κίκο σου ευχόμαστε η τέλεια μύτη σου να ανιχνεύει πλέον μόνο αυτά που δεν επιτρεπόταν εν ώρας εργασίας (ζωντανές χελώνες και γάτες) και γνωρίζουμε ότι η καρδιά και η ψυχή σου πάντα θα λέει «Έλα, πάμε, έχουμε δουλειά να κάνουμε!».

Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 9 Μαΐου, 2024 10:02

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV