Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

Συντάκτης Νewsroom 4 Οκτωβρίου, 2024 09:10

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων πρωτογιορτάστηκε το 1931 σ’ ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.

Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδή συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.

H Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (1978)

Άρθρο 1
Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.

Swiss Approval

Άρθρο 2
1. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.
2. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων.
3. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.

Άρθρο 3
1. Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.
2. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνεις στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.

Άρθρο 4
1. Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους,
2. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.

Άρθρο 5
1. Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του. 2. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.

Άρθρο 6
1. Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα.
2. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.

Άρθρο 7
Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.

Άρθρο 8
1. Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κλπ. Αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό.
2. Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.

Άρθρο 9
Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.

Άρθρο 10
1. Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων. 2. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.

Άρθρο 11
Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.

Άρθρο 12
1. Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί «γενοκτονία», έγκλημα απέναντι στο είδος.
2. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.

Άρθρο 13
1. Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο.
2. Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.

Άρθρο 14
1. Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση.
2. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ’ τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ζώων ας δούμε λίγο τους νόμους για τα ζώα συντροφιάς και τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα για τη Φύλαξη Ποιμνίων με Σκύλους

“Είμαι Υπεύθυνος Κηδεμόνας Ζώων” – Υποχρεώσεις και Δικαιώματα σύμφωνα με τον Νόμο 4830/2021

Είμαι υπεύθυνος κηδεμόνας ζώων (Νόμος 4830/2021)

Στειρώνω το ζώο συντροφιάς μου (σκύλο-γάτα) εντός 6 μηνών από την απόκτησή του. Αν το ζώο είναι κάτω του ενός έτους, οφείλω να το στειρώσω ως την ηλικία του 1 έτους και 6 μηνών.

Σημαίνω ηλεκτρονικά (τσιπάρω) και καταχωρίζω το ζώο στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ) εντός 10 ημερών από την απόκτησή του. Επίσης, το καταχωρίζω στο Ειδικό Μητρώο του Δήμου. Τα κουτάβια σημαίνονται ηλεκτρονικά από 2 μηνών.

Φροντίζω για τον ετήσιο εμβολιασμό και την κτηνιατρική εξέταση του ζώου, τα οποία αποδεικνύονται από το ηλεκτρονικό βιβλιάριο ή το διαβατήριο του ζώου, εφόσον αυτό διαθέτει.

Ο σκύλος ή η γάτα μου μπορούν να γεννήσουν μία φορά στην ζωή τους εφόσον έχω ήδη λάβει έγκριση για αναπαραγωγή από την 5μελή επιτροπή του Δήμου. Αν δεν έχω λάβει έγκριση τότε η γέννα είναι παράνομη και θα μου επιβληθεί πρόστιμο.

Η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για ζώα για τα οποία έχει αποσταλεί δείγμα γενετικού υλικού (DNA) στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς.

Αν δεν στειρώσω το ζώο μου ή δεν στείλω DNA θα μου επιβληθεί πρόστιμο 1.000 και 3μηνη διορία για συμμόρφωση. Αν και πάλι δεν έχω κάνει τίποτα από αυτά τα δύο, θα μου επιβληθεί πρόστιμο εκ νέου άλλα 1.000.

Τηρώ τους κανόνες ευζωίας ώστε το ζώο μου:

Να έχει κατάλληλη τροφή και φρέσκο, καθαρό νερό.

Κατάλυμα που το προστατεύει από αντίξοες καιρικές συνθήκες, καθαρό και ασφαλές, στο οποίο δεν θα ταλαιπωρείται ούτε θα καταπονείται (ΟΧΙ μεταλλικά σπιτάκια – ΝΑΙ σε ξύλινα ή πλαστικά σπιτάκια).

Να μην πονάει, να μην τραυματίζεται, να προστατεύεται από ασθένειες με κατάλληλη φροντίδα και κτηνιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Να μην ζει σε συνθήκες φόβου και αγωνίας, αλλά να έχει την κατάλληλη συμπεριφορά και μεταχείριση.

Να έχει την ελευθερία να εκφράσει την φυσιολογική συμπεριφορά του με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και κοινωνικοποίησης (ΟΧΙ δεμένο πάνω από 2 ώρες την ημέρα, ακόμα κι αν η αλυσίδα είναι μεγάλη – ΝΑΙ σε καθημερινή άσκηση).

Ο σκύλος μου πάει βόλτα ΠΑΝΤΑ με συνοδό, ΠΟΤΕ μόνος του (πρόστιμο 300 ευρώ).

Μαζεύω τις ακαθαρσίες του (πρόστιμο 100 ευρώ) !

Αν έχω κυνηγόσκυλο χωρίς ηλεκτρονική σήμανση, χωρίς καταχώρηση στο ΕΜΖΣ, δεν το έχω στειρώσει ή δεν έχω αποστείλει δείγμα DNA, πέρα από τα πρόστιμα θα μου αφαιρεθεί η άδεια κυνηγιού για 2 χρόνια !

Αν είμαι κυνηγός και εγκαταλείψω τον σκύλο μου ή άμεσους απογόνους του πέρα από τα πρόστιμα, θα μου αφαιρεθεί η άδεια κυνηγιού οριστικά !

Αν έχω υπό την κηδεμονία μου ιπποειδές (άλογο, μουλάρι, γαϊδουράκι) σημαίνω ηλεκτρονικά (τσιπάρω) το ζώο μου και το καταχωρίζω στην Κεντρική Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων των Ιπποειδών.

Οδηγίες για κτηνοτρόφους από την πανελλαδική φιλοζωική και περιβαλλοντικη Ομοσπονδία – Υποχρεώσεις και Δικαιώματα για τη Φύλαξη Ποιμνίων με Σκύλους βάσει του Νόμου 4830/2021

Τι πρέπει να ξέρει κάθε κτηνοτρόφος σχετικά με τους σκύλους που διατηρεί για την φύλαξη των ποιμνίων του, με βάση τον Νόμο 4830/2021

1. Τα ζώα πρέπει να σιτίζονται με κατάλληλη, υγιεινή και επαρκή τροφή (π.χ. τα ψοφίμια δεν είναι κατάλληλη τροφή) και να έχουν συνεχή πρόσβαση σε καθαρό νερό.

2. Πρέπει να έχουν ασφαλές, άνετο, υγιεινό και καθαρό κατάλυμα προσαρμοσμένο στο φυσικό τρόπο διαβίωσής τους, δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα τον χειμώνα.

3. Απαγορεύεται το δέσιμο ακόμη και αν η αλυσίδα ή το λουρί είναι μακρύ. Σε περίπτωση που χρειαστεί να δεθεί για κάποιο λόγο ένα ζώο, δεν μπορεί να παραμείνει δεμένο παραπάνω από δύο ώρες.

4. Απαγορεύεται η μόνιμη παραμονή τους σε περιορισμένους χώρους. Εάν το ζώο μένει μόνιμα σε εξωτερικό χώρο επιβάλλεται να έχει πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε να έχει την δυνατότητα κίνησης και άσκησης.

5. Είναι υποχρεωτικός ο ετήσιος εμβολιασμός, η τακτική αποπαρασίτωση και η κτηνιατρική και φαρμακευτική φροντίδα σε περίπτωση τραυματισμού ή ασθένειας.

Απαγορεύεται τα ζώα να είναι ισχνά, αφυδατωμένα, με δερματοπάθειες (ψώρα,πληγές, φλεγμονές κ.λπ.), εξωπαράσιτα (τσιμπούρια, ψύλλοι), με τραύματα ή άρρωστα.

6. Είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική σήμανση και η στείρωση των ζώων.

7. Οι κτηνοτρόφοι δικαιούνται να σημαίνουν, να καταγράφουν, να στειρώνουν και να εμβολιάζουν τα ζώα τους δωρεάν στα κτηνιατρεία των Δήμων, σε ειδικούς χώρους των κτηνιατρικών υπηρεσιών των Περιφερειών ή σε συμβεβλημένους ιδιώτες κτηνιάτρους των Δήμων.

8. Η εγκατάλειψη κουταβιών ή η θανάτωση ζώων είναι κακούργημα που τιμωρείται με δεκαετή φυλάκιση και πρόστιμα ως 50.000 για κάθε ζώο.

Πηγή: sansimera.gr


Συντάκτης Νewsroom 4 Οκτωβρίου, 2024 09:10
Swiss Approval

Ράδιο Έβρος TV