Π. Καλακίκος στο Ράδιο Έβρος: Το Σουφλί εκπέμπει SOS – Σας μιλάω ως Έλληνας προς Έλληνες

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 2 Οκτωβρίου, 2024 13:50
Swiss Approval

Π. Καλακίκος στο Ράδιο Έβρος: Το Σουφλί εκπέμπει SOS – Σας μιλάω ως Έλληνας προς Έλληνες

Εν αναμονή των αυριανών ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού για την ανασυγκρότηση του Έβρου, ο δήμαρχος του πυρόπληκτου Δήμου Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, μίλησε σήμερα στο Ράδιο Έβρος, καλεσμένος στην εκπομπή Εβροσκόπιο. Με το θάρρος της γνώμης του, χωρίς περιστροφές και δίχως να υπολογίζει πολιτικό κόστος, ο προερχόμενος από τον πολιτικό χώρο της ΝΔ δήμαρχος Σουφλίου απηύθυνε μηνύματα προς όλους: τον πρωθυπουργό, του υπουργούς, τους βουλευτές, την Επιτροπή Ανασυγκρότηση, τους συναδέλφους του δημάρχους του Έβρου. Ο κ. Καλακίκος, αφού έκανε μια περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης υποστηρίζοντας με επιχειρήματα τις θέσεις και αξιώσεις του, κατέληξε μεταξύ άλλων σε τρεις πολύ συγκεκριμένες προτάσεις:

  • την ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής,
  • νέο τελωνειακό σταθμό στον κεντρικό Έβρο, και
  • ανάδειξη του απολιθωμένου δάσους στη Δαδιά

Αποκάλυψε δε πως ετοιμάζει και ο ίδιος μια “ανοιχτή επιστολή” προς τον πρωθυπουργό, την οποία όντως αργότερα απέστειλε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και παρατίθεται στο τέλος του άρθρου.

Swiss Approval

Μερικές χαρακτηριστικές δηλώσεις:

  • “Αν ήμουν δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, ασφαλώς δεν θα διεκδικούσα την Κτηνιατρική”
  • “Μας πήρε η Ορεστιάδα τη Δασολογία, γιατί υπήρχε αλληλεγγύη τότε των δημάρχων και δεν μίλησε κανένας, ενώ το δάσος είναι εδώ”
  • “Πού είναι η ισόρροπη ανάπτυξη που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός;”
  • “Επιτέλους να υπάρξει υπευθυνότητα και συνεννόηση – Λειτουργούν σαν μικρά παιδιά: “δώσε και μένα πατέρα”
  • “Γελοιοποίηση αυτό που έγινε στο Διδυμότειχο – Είναι δυνατόν ένα κράτος να εξαναγκάζει, να βάζει το μαχαίρι στο συνάδελφο, να τον αναγκάζει να βγει έξω (σ.σ. από το Δημαρχείο) και να κλέβει η Αλεξανδρούπολη τη Νοσηλευτική;”
  • “Είμαστε παρόντες, σε όλες τις επάλξεις, αγωνιστές”
  • “Γνωρίζουμε ότι έχουμε απέναντί μας και τους καθηγητές του ΔΠΘ”
  • “Έχουμε και την υποδομή και το δίκιο με το μέρος μας”
  • “Ο δρόμος του Σουφλίου είναι μοναχικός και δύσκολος για το δήμαρχο – Ο κάθε βουλευτής κοιτάζει την εκλογική του βάση – Καλώ τους βουλευτές να μη βλέπουν μόνο την επανεκλογή τους και να μη σιωπούν”
  • “Όσο είμαι δήμαρχος το Σουφλί θα παίρνει και χρηματοδοτήσεις και έργα – Τώρα σημασία έχει ότι πρέπει να δημιουργήσουμε Πανεπιστημιακές Σχολές”
  • “Η ισχύς εν τη ενώσει – Με τη διαίρεση δεν κερδίζουμε κάτι”

Ακούστε το δήμαρχο:

Ακολουθεί η “Ανοιχτή Επιστολή” του δημάρχου Σουφλίου:

ΘΕΜΑ: «Ανοιχτή επιστολή Δημάρχου Σουφλίου».

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Οι επίσημες δηλώσεις για την ισόρροπη και ισότιμη ανάπτυξη όλων των πόλεων του Νομού Έβρου σχετικά με την ανάπτυξη του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης ήταν αυτές που καλλιέργησαν την προσμονή και την ελπίδα πως μετά τις απανωτές καταστροφές αυτός ο τόπος θα αναγεννηθεί.

Τώρα που έφτασε η ώρα τα λόγια να γίνουν πράξη, τώρα που κλείνει και ολοκληρώνεται ο κύκλος της Επιτροπής Ανασυγκρότησης για την Ανάπτυξη του Έβρου οφείλουμε όλοι μας ξεκάθαρα να τοποθετηθούμε, προσδοκώντας να περάσουμε άμεσα από τα λόγια στις πράξεις, άλλωστε όπως όλοι μας γνωρίζουμε τα γραπτά μένουν.

Σε τούτες τις κρίσιμες για τον τόπο μας στιγμές θα καταγραφούμε όλοι μας για τις προθέσεις μας, αλλά και για τις πράξεις μας απέναντι σε αυτήν ευαίσθητη γεωγραφική περιοχή της πατρίδας μας, που κάποιοι πεισματικά επιμένουμε, να κρατάμε το ηθικό των πολιτών μας υψηλό.

Ως Δήμος Σουφλίου προτείναμε και έχουμε αναλύσει διεξοδικά τόσο στο πόρισμα της Διακομματικής για την Ανάπτυξη της Θράκης, όσο και στην Επιτροπή Ανασυγκρότησης την αναγκαιότητα της ίδρυσης και λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Τμήματος της Κτηνιατρικής στην περιοχή του Δήμου Σουφλίου, στην μοναδική περιοχή που εξαιρείται συστηματικά από τη σχεδίαση και την ανάπτυξη του «Περιφερειακού» Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.

Στην πρόταση μας αυτή, πέρα από τις δικές σας δηλώσεις κύριε Πρωθυπουργέ, αντιλαμβανόμενοι την αναγκαιότητα στήριξης της περιοχής μας και την ισόρροπη ανάπτυξη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου σε όλες τις πόλεις του Έβρου, προς τιμήν τους συνηγόρησαν και τάχθηκαν στο πλευρό μας και οι δύο Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες του Νομού μας, καθώς επίσης ο Πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ.

Επανειλημμένως έχουμε τονίσει και καταθέσει στα σχετικά υπομνήματα πως υπάρχουν οι υποδομές οι οποίες μπορούν να υποστηρίξουν την ίδρυση και λειτουργία της Κτηνιατρικής Σχολής.

Σε κτιριακή υποδομή διαθέτουμε:

  • Σύμπλεγμα τριών κτιρίων:
  1. Το ανακαινισμένο και ενεργειακά αναβαθμισμένο, για την ίδρυση της Σχολής, κτίριο της «Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς» συνολικού εμβαδού 1.700m2, με κατασκευασμένο αμφιθέατρο και αίθουσες διδασκαλίας.
  2. Το κτίριο του Δημόσιου Χημείου συνολικού εμβαδού 243,40m2.
  3. To κτίριο του Παλαιού Γυμνασίου συνολικού εμβαδού 482,80m2. Διατηρητέο κτίσμα κατασκευασμένο με φέροντα οργανισμό από Οπλισμένο Σκυρόδεμα με μια μεθοδολογία του Γάλλου Francois Hennebique, το πρώτο από τα δύο που υπάρχουν στην Ελλάδα.
  • Το κτίριο της Μαθητικής Εστίας συνολικού εμβαδού 2.900m2, το οποίο επίσης ανακαινίζεται και αναβαθμίζεται ενεργειακά. Στο κτιριακό συγκρότημα διατίθενται εστίες διαμονής φοιτητών, με δυνατότητα φιλοξενίας 80 σπουδαστών και σύγχρονο εστιατόριο με δυνατότητα σίτισης 200 καθημένων.

Προς διάθεση επίσης μπορούν χρησιμοποιηθούν και τα κτίρια των παλιών σχολείων, καθώς έχουμε πολλά. Η περιοχή ερημώνει και από τα 28 Δημοτικά που στο παρελθόν έδιναν ζωή στον τόπο μας, σήμερα λειτουργούν 4 Δημόσια Δημοτικά Σχολεία και 5 Δημοτικά Μειονοτικής Εκπαίδευσης.

Διαθέτουμε επίσης προς χρήση και αξιοποίηση 1.172 στρ. αγροτικής έκτασης στην περιοχή του Προβατώνα για τη δημιουργία και λειτουργία ενός Κτηνοτροφικού Πάρκου για την εκπαιδευτική δραστηριότητα των σπουδαστών και την πραγματοποίηση εργαστηριακών μαθημάτων.

O Δήμος Σουφλίου αντιλαμβανόμενος την αναγκαιότητα της ίδρυσης της Κτηνιατρικής πιστέψαμε στα μεγάλα λόγια και τους όρκους αγάπης και ξεκινήσαμε τους εκσυγχρονισμούς των κτιριακών υποδομών, ακριβώς για αυτό τον λόγο, να υποδεχθούμε στην περιοχή μας την Κτηνιατρική Σχολή. Τα παραπάνω κτίρια τα οποία έχουν σημαδέψει την ιστορία του τόπου μας και αντικατοπτρίζουν την αγωνία για ανάπτυξη της περιοχή μας.

Τα στοιχεία που σας παρουσιάζουμε καθιστούν τον Δήμο Σουφλίου την μοναδική περιοχή που παρουσιάζει αυτό το κτιριακό απόθεμα και είναι εύκολο να διασταυρωθούν με πολλούς τρόπους, δεν αποτελούν μια απλή πανεπιστημιακή εισήγηση. Δεν αποτελούν κτιριακά αποθέματα που δημιουργήθηκαν από το Κράτος μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές, λόγω της άνισης και στρεβλής λογικής που κάποιοι έδωσαν στην ανάπτυξη.

Βρισκόμαστε στο μέσο μεταξύ 2 τελωνειακών-μεθοριακών σταθμών διέλευσης από τρίτες χώρες. Η δημιουργία της Κτηνιατρικής Σχολής μπορεί να συνδράμει και να βοηθήσει στην πιστοποίηση και τον έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του εισαγόμενου Αγροτο-ζωικού κεφαλαίου.

Η αντιμετώπιση των διαφόρων τύπων «εισβολών», μεταξύ αυτών και οι ζωονόσοι αντιμετωπίζεται στην πρώτη γραμμή, στην συνοριογραμμή, κατά μήκος του Κεντρικού Έβρου και αυτό είναι ξεκάθαρο και αντιμετωπίζεται με συγκεκριμένους τρόπους. Με την Ανάπτυξη του Κεντρικού Έβρου.

Τα πρόσφατα φαινόμενα των κρουσμάτων ευλογιάς και η θανάτωση των κοπαδιών μας δείχνουν πως η δημιουργία της Κτηνιατρικής Σχολής κρίνεται επιβεβλημένη, έτσι στηρίζεται στην πράξη και ο τόπος μας αλλά και όλοι αυτοί που για λίγο καιρό θα χάσουν το ζωικό τους κεφάλαιο. Αλλιώς για ποιο λόγο να συνεχίζουν να επιμένουν και να δραστηριοποιούνται εδώ.

Με την ίδρυση της σχολής δύναται να συγκρατηθεί ο κόσμος της περιοχής και να αναπτυχθεί περαιτέρω η ενασχόληση με τον κτηνοτροφικό τομέα γεγονός που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Η περιοχή του Δήμου Σουφλίου είναι η μοναδική που διαθέτει το πολύπαθο Δάσος της Δαδιάς στο οποίο ενδημεί σπάνια άγρια ορνιθοπανίδα, όπως το σπάνιο είδος μαυρόγυπα. Έχει ανεπτυγμένο τον τομέα της μελισσοκομίας γεγονός που μας οδήγησε να διεκδικήσουμε και στην περιοχή να κατασκευαστεί το πρώτο με ΦΕΚ Μελισσοκομικό Πάρκο και ταυτόχρονα υπάρχει ο μεγαλύτερος αριθμός αιγοπροβάτων, βοοειδών και χοίρων.

Η αλληλεπίδραση που δημιουργεί η παρουσία Πανεπιστημιακού Τμήματος με την τοπική κοινωνία και την οικονομία έχει αποδειχθεί πως έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη τους. Το συγκεκριμένο εγχείρημα πρέπει να βρει εφαρμογή και στο Σουφλί.

Όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία, υπάρχουν περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στέγασης ακόμη και των υπαρχόντων σπουδαστών, απόρροια της νέας μόδας των «βραχυχρόνιων μισθώσεων», θέλουμε λοιπόν να διογκώσουμε και άλλο αυτή την κατάσταση ή να δώσουμε την ευκαιρία ανάπτυξη της ενδοχώρας του Νομού που ερημώνει;

Το ερώτημα είναι ένα και είναι πολύ απλό, αποτελεί επιλογή περιφερειακής ανάπτυξης η συγκράτηση του πληθυσμού στις μεγαλουπόλεις των νομών, στη λογική των «αναχωμάτων»;

Οι πόλεις του Νομού Έβρου χρειάζονται ισότιμη και ισόρροπη ανάπτυξη. Ειδικότερα η ανάπτυξη δεν μπορεί να αφορά μόνο τα δύο άκρα του Νομού και ταυτόχρονα πρέπει να συγκρατηθεί ο νέος κόσμος της περιοχής μας. Μια περιοχής με ιδιαιτερότητα στην σύνθεση του πληθυσμού της.

Το σημαντικότερο όλων όμως αποτελεί η αναγκαιότητα το Περιφερειακό Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο να γίνει περιφερειακό και να μην δραστηριοποιείται μόνο σε πόλεις με λιμάνια και αεροδρόμια.

Κύριε πρωθυπουργέ,

Το μοντέλο της περιφερειακής ανάπτυξης των περασμένων δεκαετιών δημιούργησε «κουφάρια» κωμοπόλεων και χωριών και άκομψους δυσλειτουργικούς γιγαντισμούς των αστικών κέντρων και σε αυτή την περίπτωση τα παραδείγματα είναι πολλά και μη εξαιρετέα.

Η παρουσία σας στην περιοχή μας για την ανάλυση της Εθνικής Στρατηγικής για την Περιφερειακή Ανάπτυξη θα πρέπει να σχετίζεται όχι μόνο με την περιφερειακή ανάπτυξη εξ Αθηνών ούτε με την εξεύρεση τρόπων για τον γιγαντισμό των περιφερειακών μεγαλουπόλεων.

Η περιοχή του Δήμου Σουφλίου εκπέμπει δραματικά σήματα κινδύνου και έφτασε η ώρα των έργων και των πράξεων.

Με εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος Σουφλίου

Καλακίκος Παναγιώτης


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 2 Οκτωβρίου, 2024 13:50

Ράδιο Έβρος TV