Ο Γ.Γ. Δασών του ΥΠΕΝ Σ. Σταθόπουλος στο Ράδιο Έβρος για αντιπλημμυρικά, διορισμούς, κυνηγετική περίοδο, ανεμογεννήτριες

Συντάκτης Νίκος Πατούνας 16 Σεπτεμβρίου, 2024 14:03
Swiss Approval

Ο Γ.Γ. Δασών του ΥΠΕΝ Σ. Σταθόπουλος στο Ράδιο Έβρος για αντιπλημμυρικά, διορισμούς, κυνηγετική περίοδο, ανεμογεννήτριες

Ο Γενικός Γραμματέας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Στάθης Σταθόπουλος μίλησε το πρωί της Δευτέρας, 16.09.2024, στο Ράδιο Έβρος, καλεσμένος στην εκπομπή Εβροσκόπιο. Ο κ. Σταθόπουλος, ως τακτικό μέλος της Ειδικής Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση του Έβρου, στη συνεδρίαση της Πέμπτης(12.09) παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα για τη συμβασιοποίηση και την έναρξη των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων στο Δάσος της Δαδιάς. Τα συγκεκριμένα έργα χρηματοδοτούνται με 41 εκ. ευρώ. από το πρόγραμμα Antinero, κατόπιν της πρόσκλησης που δημοσίευσε το ΤΑΙΠΕΔ και “αποτελούν το βασικό στόχο του ΥΠΕΝ ως το τέλος του 2024. Το Νέο Δάσος της Δαδιάς, άλλωστε, αποτελεί έναν από τους πέντε βασικούς στόχους του προγράμματος“, αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας.

Μέσα στον Οκτώβριο ευελπιστούμε ότι θα ολοκληρωθούν τα αναγκαία στάδια για να ξεκινήσουν τα μεγάλα, κρίσιμα έργα

Τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά φτάνουν στο σύνολο στα 51 εκ. ευρώ, τα 10 εκ. ευρώ ήδη έχουν διατεθεί για τα πρώτα άμεσα έργα που ολοκληρώθηκαν, εξήγησε ο κ. Σταθόπουλος, ενώ τα λοιπά 41 εκ. είναι για τα “μεγάλα, σταθερά, τα μελλοντικά έργα” για τα οποία είναι ήδη εν εξελίξει οι Προσκλήσεις που “υπάγονται σε όλες τις διαδικασίες και περιορισμούς του νόμου περί δημοσίων συμβάσεων”, γεγονός που αναπόφευκτα καθυστερεί τα έργα. “Είναι ένα αναγκαίο στάδιο. Δέχομαι ότι καθυστερούν κατά κάποιο χρονικό διάστημα τα έργα, αλλά υπάρχουν και οι εγγυήσεις διαφάνειας και διοικητικής επάρκειας και δικαστικού ελέγχου, στάδια στα οποία βρισκόμαστε και ευελπιστούμε ότι μέσα στον Οκτώβριο θα έχουν ολοκληρωθεί και τα τρία, προκειμένου να ξεκινήσουν και τα μεγάλα, κρίσιμα για το μέλλον, έργα“.

Swiss Approval

Λαμβάνουμε όλα τα διδάγματα από τα πρόσφατα φαινόμενα και προσπαθούμε να προσαρμοστούμε – Νέοι διορισμοί κάθε χρόνο

Ο κ. Σταθόπουλος έκανε μια συνοπτική περιγραφή των έργων που έχουν γίνει τον πρώτο χρόνο μετά την καταστροφική “mega-πυρκαγιά” του Έβρου και όσα έπονται, μίλησε για τη σημερινή κατάσταση ασφαλείας με το χειμώνα να πλησιάζει αφού “δοκιμάστηκαν τα κορμοδέματα και κορμοφράγματα τον περασμένο χειμώνα και άντεξαν“‘. Παράλληλα έδωσε πληροφορίες για τα νέα δεδομένα στην κυνηγετική περίοδο που ξεκίνησε στις 20 Αυγούστου, ενώ πολύ σημαντικά κρίνονται και όσα ανακοίνωσε σχετικά με τους νέους διορισμούς και την κάλυψη θέσεων προσωπικού στις δασικές υπηρεσίες.

Ενισχύονται και οι τρεις δασικές υπηρεσίες με νέο προσωπικό, ήταν μια εκκρεμότητα που σερνόταν από το 2002“, είπε χαρακτηριστικά, ενώ τώρα “έχουμε τουλάχιστον 7 νέα στελέχη, ενδεχομένως και παραπάνω∙ είμαστε στο στάδιο της αποδοχής των διορισμών προκειμένου να τοποθετούνται“, είπε, υπενθυμίζοντας ότι “οι τελευταίες μεγάλες προσλήψεις έγιναν το 2002“. “Το ανώτατο σημείο, η χρυσή εποχή των δασαρχείων του Νομού ήταν τη δεκαετία του 60“, έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή, “υπήρξε μια σταθερότητα στη στελέχωση τη δεκαετία του 70, το 1978 ήταν και το τελευταίο σχέδιο σε ό,τι αφορά στο δάσος της Δαδιάς, δυστυχώς μέχρι και τη φωτιά του 2022 δεν υπήρξε η παραμικρή παρέμβαση” και με αυτά τα δεδομένα “όλοι διαπιστώνουμε εκ των υστέρων ότι η διαχείριση του δάσους είναι εκείνη που είναι το Α και το Ω ώστε να είναι ανθεκτικό σε περίπτωση πυρκαγιάς“. Η πρόσληψη στις δασικές υπηρεσίες του Έβρου των 7 περίπου νέων στελεχών από τους 200 που θα έχουμε σε όλη την Ελλάδα, “προφανώς δεν λύνουν το πρόβλημα 22 ετών υποστελέχωσης και συνεχούς συρρίκνωσης της υπηρεσίας“, παραδέχτηκε, όμως προς το παρόν “βάζουν ένα φρένο” στο πρόβλημα. Γι’ αυτό, “έχουμε βάλει στο σχεδιασμό μας και προσλήψεις σταδιακά τα επόμενα χρόνια, δηλαδή πλέον θα γίνονται παγίως ετησίως“, προανήγγειλε.

Για τις ανεμογεννήτριες στο Τρίγωνο: “Δεν θεωρώ ότι είναι ασύμβατη η επένδυση με το φυσικό περιβάλλον, κάθε άλλο”

Άξια προβληματισμού και όσα απάντησε ο Γενικός Γραμματέας Δασών για το ζήτημα των αιολικών πάρκων με τις ανεμογεννήτριες στο δασικό σύμπλεγμα Τριγώνου του Βορείου Έβρου. Ο κ. Σταθόπουλος, τονίζοντας αρχικά πως είναι εκτός αρμοδιότητάς του το θέμα, δήλωσε: “Θέλω να ξεκαθαρίσω δύο πράγματα: Ότι δεν θεωρούμε ως ΥΠΕΝ ότι δεν είναι συμβατές οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με το φυσικό περιβάλλον, κάθε άλλο. Από κει και πέρα έχω σημειώσει, έχω υπόψη μου τις αντιδράσεις φορέων τοπικών. Η προσωπική μου άποψη, χωρίς να θέλω να εμπλέκομαι σε αρμοδιότητα άλλων συναδέλφων, είναι ότι δεν θεωρώ ότι είναι ασύμβατη η επένδυση με το φυσικό περιβάλλον. Σε γενικό επίπεδο θα πρέπει κάποια στιγμή να πετύχουμε την αναγκαία συμμετοχή των ΑΠΕ στο μείγμα ενέργειας που χρησιμοποιεί η χώρα. Από μαγικό τρόπο και με ένα κουμπί, ενέργεια πολύ δύσκολα, έως αδύνατο, να έρθει. Από κάποια πηγή πρέπει να έρχεται“. Τέλος, υπενθύμισε ότι “η δικαστική οδός εξελίσσεται”, δηλαδή μετά την Προσφυγή του Δήμου Ορεστιάδας στο Συμβούλιο της Επικρατείας (πλήρης ενημέρωση για το θέμα >ΕΔΩ), και επιβεβαίωσε ότι “αναμένεται συνάντηση των τοπικών παραγόντων με τον υπουργό κ. Σκυλακάκη“.

Αναλυτικά:


Συντάκτης Νίκος Πατούνας 16 Σεπτεμβρίου, 2024 14:03
Swiss Approval

Ράδιο Έβρος TV