ΚΚΕ: Σοβαρά προβλήματα δημιουργούν σε κατοίκους και στο περιβάλλον οι σταθμοί αιολικής ενέργειας στην Θράκη

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 3 Οκτωβρίου, 2024 10:25

ΚΚΕ: Σοβαρά προβλήματα δημιουργούν σε κατοίκους και στο περιβάλλον οι σταθμοί αιολικής ενέργειας στην Θράκη

Τα προβλήματα που δημιουργούν σε κατοίκους και στο περιβάλλον οι σταθμοί αιολικής ενέργειας στην Θράκη βρέθηκαν στο επίκεντρο ερώτησης προς τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας από τους βουλευτές του ΚΚΕ, Λεωνίδα Στολτίδη και Γιάννη Δελή

Αναλυτικά:

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας


Θέμα: Σοβαρά προβλήματα δημιουργούν σε κατοίκους και στο περιβάλλον οι σταθμοί αιολικής ενέργειας στην Θράκη

Στο όνομα της «πράσινης μετάβασης» η χώρα απ’ άκρη σ’ άκρη μετατρέπεται άναρχα σ’ ένα απέραντο αιολικό πάρκο. Δασικά οικοσυστήματα, βουνά υποβαθμίζονται, καταστρέφονται χιλιάδες στρέμματα. Ανοίγονται χιλιάδες χιλιόμετρα μη αναγκαίοι δρόμοι, εδάφη παρασύρονται και οξύνουν τα πλημμυρικά φαινόμενα. Κινδυνεύουν ακόμη και με εξαφάνιση σπάνια είδη άγριας πανίδας και ορνιθοπανίδας. Αυτή η πολιτική στηρίζεται, όχι μόνο από την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης, προειδοποιεί ότι η εγκατάσταση αιολικών σταθμών στη Θράκη μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην επιβίωση του Μαυρόγυπα και του Όρνιου. Η έρευνα επικεντρώθηκε στην αξιολόγηση του κινδύνου πρόσκρουσης των δυο γυπών στις ανεμογεννήτριες και στις συνέπειες που αυτός ο κίνδυνος εγκυμονεί σε επίπεδο πληθυσμού αποτυπώνοντας την κατάσταση έως το 2022 και για μια ευρύτερη περιοχή από την καμένη έκταση του 2022 και 2023.

Ακόμη και υπό τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, τα αποτελέσματα της είναι άκρως ανησυχητικά:

Οι θάνατοι από πρόσκρουση σε ανεμογεννήτριες κάθε έτος μπορούν να επηρεάσουν έως και το 30% του πληθυσμού του Μαυρόγυπα και το 7% του πληθυσμού του Όρνιου.

Αναλύθηκαν τρία σενάρια που συσχετίζουν τον αριθμό των ανεμογεννητριών με τους πληθυσμούς του Μαυρόγυπα και του Όρνιου στη Θράκη, συγκεκριμένα για το Όρνιο συμπεριλαμβάνεται στη μελέτη και ο Βουλγάρικος διασυνοριακός πληθυσμός που έχει αυξητική τάση.

– Σε 20 χρόνια μπορεί να παραμείνουν σταθεροί ή να αυξηθούν οι πληθυσμοί του Μαυρόγυπα και του Όρνιου βάσει του μη ρεαλιστικού σεναρίου ότι δεν θα εγκατασταθούν οι αιολικοί σταθμοί που έχουν αδειοδοτηθεί έως το 2022.

– Σε 18 χρόνια μπορεί να εξαφανιστεί ο πληθυσμός του Μαυρόγυπα και να επιβραδυνθεί σημαντικά η αύξηση του πληθυσμού του Όρνιου, βάσει του πλέον αισιόδοξου σεναρίου ότι θα εγκατασταθούν μόνο οι αιολικοί σταθμοί που έχουν αδειοδοτηθεί έως το 2022 και δεν θα αδειοδοτηθεί κανένας επιπλέον.

– Σε 2 έως 5 χρόνια μπορεί να εξαφανιστεί ο πληθυσμός του Μαυρόγυπα και σε 20 χρόνια του Όρνιου, βάσει του λιγότερο αισιόδοξου σεναρίου, ότι θα εγκατασταθούν οι αιολικοί σταθμοί που έχουν αδειοδοτηθεί έως το 2022 και επιπλέον οι σχεδιαζόμενοι αιολικοί σταθμοί.

Τα τελευταία είκοσι και πλέον χρόνια, στη Θράκη αδειοδοτούνται Αιολικοί Σταθμοί εντός των κρίσιμων ενδιαιτημάτων για τα προστατευόμενα είδη πουλιών και παρά τις πολύ σοβαρές καταγεγραμμένες επιπτώσεις, συνεχίζεται η αδειοδότηση περισσότερων έργων. Αγνοώντας μάλιστα τις επιστημονικές μελέτες, τις αντίθετες γνώμες του επιστημονικού προσωπικού αρμόδιων υπηρεσιών και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και την ισχύουσα νομοθεσία, η οποία περιλαμβάνει σχέδια δράσης, στόχους διατήρησης των προστατευόμενων ειδών κ.ά.

Ωστόσο με αυτή τη μελέτη, και με τον κίνδυνο της εξαφάνισης προστατευόμενων εμβληματικών ειδών να είναι πια ορατός, τώρα όσο ποτέ άλλοτε, προκύπτει η ανάγκη να σταματήσει άμεσα η πρακτική της αδειοδότησης των επιζήμιων αυτών έργων στην περιοχή της Θράκης.

Η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, δεν μπορεί να γίνεται άναρχα, με κριτήριο την αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών της ενέργειας, χωρίς να υπολογίζονται οι επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων της περιοχής και στο περιβάλλον.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για: 

– Να διασφαλιστεί η διατήρηση των προστατευόμενων αρπακτικών πουλιών στα κρίσιμα οικοσυστήματα (καμένα και άκαφτα) που αποτελούν τα μέρη που διαβιούν.

– Να σταματήσουν να αδειοδοτούνται σταθμοί αιολικής ενέργειας στις περιοχές που αποδεδειγμένα πια απειλούν τους υφιστάμενους πληθυσμούς με μείωση ή εξαφάνιση ακόμα και πριν από τις φωτιές.

– Να εφαρμόσει την απαγόρευση εγκατάστασης ΑΣΠΗΕ για τις προστατευόμενες περιοχές (NATURA 2000) του Έβρου που εκτός της πραγματικής ανάγκης προστασίας τους προβλέπεται  και από την σχετική  ειδική περιβαλλοντική μελέτη, η οποία δεν έχει εγκριθεί παρά το ότι ακόμη και αυτή η διαβούλευση έχει ολοκληρωθεί εδώ και τουλάχιστον 3 χρόνια.

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 3 Οκτωβρίου, 2024 10:25
Swiss Approval

Ράδιο Έβρος TV