Ρενταρή: Ανισότητες στις συνθήκες ανταγωνισμού για ελληνικές εξαγωγές

Συντάκτης Νewsroom 24 Μαρτίου, 2011 12:10




Με βάση την υπ’αριθμ. Α.Π. 10391/3-2-2011 ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ, κ. Όλγα Ρενταρή-Τέντε, στην οποία τόνιζε ότι « πολλά εισαγόμενα σε σχέση με παραγόμενα στην Πατρίδα μας προϊόντα διατίθενται στην Ελληνική αγορά με κόστος έως και 20% χαμηλότερα. Ωστόσο, τα δικά μας εξαγόμενα προϊόντα αντιμετωπίζουν δυσχερέστερες συνθήκες στη διαδικασία ανταγωνισμού στις γειτονικές χώρες» ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Δημήτριος Κουσελάς απέστειλε την παρακάτω απάντησή:

« Ζητήματα άμεσου ή έμμεσου τελωνειακού ενδιαφέροντος συζητούνται και σε συναντήσεις μεταξύ των δύο χωρών, υπό την αιγίδα του ΥΠΕΞ, του Υπουργείου Μεταφορών και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Παράλληλα, στο πλαίσιο του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), με έδρα την Κωνσταντινούπολη, λειτουργεί Ομάδα Εργασίας Τελωνειακών Θεμάτων, στην οποία συμμετέχουν και εκπρόσωποι των τελωνειακών υπηρεσιών Ελλάδας και Τουρκίας, με αντικείμενο τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών τελωνισμού των προϊόντων που διακινούνται μεταξύ των κρατών μελών του ΟΣΕΠ, την απλοποίηση και την εναρμόνιση του κανονιστικού περιβάλλοντος βάσει των ευρωπαϊκών και διεθνών προτύπων». Ακόμα, ο κ. Κουσελάς δεσμεύτηκε ότι σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία θα αξιοποιήσουν όλες τις ευκαιρίες προκειμένου να τεθούν τα θέματα:

Α) των διαδικασιών εκφόρτωσης και μεταφόρτωσης στα τουρκικά τελωνεία εισόδου

Β) των επερχόμενων δυσμενών συνεπειών, όπως η καθυστέρηση εκτελωνισμού αλλά και η φθορά των προϊόντων καθώς και των συσκευασιών τους.

Τέλος, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών επεσήμανε στην κ. Ρενταρή ότι, λόγω της καταγωγής της από τον Έβρο, θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη η εξειδίκευση των υποβαλλόμενων παραπόνων μιας και το συγκεκριμένο ζήτημα είναι πρώτης προτεραιότητας για αρκετά Υπουργεία.

Η κ. Ρενταρή δεσμεύτηκε ότι σε συνεργασία με τους φορείς του Νομού θα καταγράψει τα προβλήματα και τα προσκόμματα που στερούν από τα εξαγόμενα προϊόντα της Ελλάδας και ιδιαίτερα του Νομού Έβρου τη δυνατότητα να γίνουν ανταγωνιστικά με τα αντίστοιχα των γειτονικών χωρών.


Συντάκτης Νewsroom 24 Μαρτίου, 2011 12:10

Ράδιο Έβρος TV