Άλλη μία νύχτα αγωνίας και μάχης με τις φλόγες στον Νότιο Έβρο

Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 22 Αυγούστου, 2023 23:55
Swiss Approval

Άλλη μία νύχτα αγωνίας και μάχης με τις φλόγες στον Νότιο Έβρο

Παραπάνω από δραματικές είναι οι καταστάσεις που βιώνει για τέταρτη συνεχόμενη νύχτα ο Νότιος Έβρος με την πυρκαγιά που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις και έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές

380.000 στρέμματα έχουν καεί μόνο στον Έβρο από τα συνολικά 400.000 στρέμματα που έχουν κατακάψει μέχρι σήμερα οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε όλη την χώρα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 3 ημερών, όπως προκύπτει από την προκαταρκτική ανάλυση δορυφορικών δεδομένων που πραγματοποίησε η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Όπως ανέφερε σε ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, στην πυρκαγιά της Αλεξανδρούπολης, καθώς και σε αυτήν που εκδηλώθηκε στο δάσος της Δαδιάς, επιχειρούν 241 πυροσβέστες με 12 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 70 οχήματα, ενώ επιχείρησαν περιοδικά 7 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα. Από τις πρωινές ώρες εκδόθηκαν μέσω 112 έξι προειδοποιητικά μηνύματα για την ενημέρωση και την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών. Δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας καθώς και πλοιάρια του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος ενεργοποιήθηκαν για την απομάκρυνση πολιτών.


Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης στα πύρινα μέτωπα συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και δυνάμεις τις Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας και οι Περιφέρειες της χώρας. Επίσης, ενισχύονται περαιτέρω οι ομάδες Ευρωπαίων πυροσβεστών που συνδράμουν στα μέτωπα των πυρκαγιών που πλήττουν τη χώρα μας, μετά το επιπρόσθετο σχετικό αίτημα συνδρομής που υπέβαλε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό. Ήδη, όπως σημείωσε, έχουν φτάσει στη χώρα μας 2 αεροσκάφη από Γερμανία, 2 αεροσκάφη από Σουηδία και 1 αεροσκάφος από Κροατία, ενώ αύριο αργά τη νύχτα θα φτάσουν στη χώρα μας, 1 ελικόπτερο καθώς και 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, με οχήματα από Τσεχία. Σημειώνεται ότι από χθες επιχειρούν στη χώρα μας πεζοπόρα τμήματα και οχήματα από τη Ρουμανία και 2 αεροσκάφη από την Κύπρο.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και την ΕΥΠ, διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των όλων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, αλλά και όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει, αλλά και λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που προβλέπεται για αύριο, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

   Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, για αύριο Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023, όπως είπε, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στον Έβρο, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης, όπως επίσης και σε Ροδόπη, Ξάνθη, Καβάλα και Θάσο, Λήμνο και Λέσβο, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Φωκίδα, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Αχαΐα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Λευκάδα και Αττική.

   «Η επικινδυνότητα που δημιουργούν οι πυρκαγιές επιβάλλουν την προσοχή όλων και ειδικά οι πολίτες σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, θα πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών», τόνισε ο κ. Αρτοποιός.

Στο Κέντρο Υγείας (ΙΚΑ) η λειτουργία του ΤΕΠ του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης

Στο Κέντρο Υγείας Αλεξανδρούπολης (ΙΚΑ) έχει μεταφερθεί το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης (ΤΕΠ) μετά την εκκένωση του νοσηλευτικού ιδρύματος που ολοκληρώθηκε σήμερα τα ξημερώματα. Το προσωπικό του ΤΕΠ του νοσοκομείου θα εφημερεύει στο Κ.Υ. χωρίς τη δυνατότητα αντιμετώπισης σοβαρών περιστατικών όπως τα χειρουργικά στα οποία εφόσον είναι ελαφρά θα συνδράμει το ΚΙ.Χ.Ν.Ε. Αλεξανδρούπολης έως και την επιστροφή των ασθενών και του υγειονομικού προσωπικού στο νοσηλευτικό ίδρυμα. 

Η μεταφορά των νοσηλευομένων πραγματοποιήθηκε «με απόλυτη τάξη και με απόλυτη επιτυχία», σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλο και αποφασίστηκε λόγω του μεγάλου προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που δημιούργησε η φωτιά. Μία εγκυμονούσα, η μοναδική που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου καθώς είναι η πόλη στην οποία διαμένει, έφερε στον κόσμο ένα κοριτσάκι μέσα στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. 

Κρατείται οδηγός που εμφανίζεται σε βίντεο να κρατά σε τρέιλερ 13 μετανάστες

Το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρει ότι προσήχθη και κρατείται στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης ο ιδιοκτήτης του οχήματος (αλλοδαπός υπήκοος) που εμφανίζεται σε βίντεο, που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να κρατάει παράνομα 13 παράτυπους μετανάστες συριακής και πακιστανικής καταγωγής μέσα σε τρέιλερ κοντά στην Αλεξανδρούπολη.

Μάλιστα στο βίντεο ο ιδιοκτήτης του οχήματος χαρακτηρίζει τους μετανάστες ως «κομμάτια» λέγοντας ότι «τους έχει φορτώσει στο τρέιλερ», ενώ απευθύνει κάλεσμα να βγουν και άλλοι στους δρόμους και να ακολουθήσουν το παράδειγμα του.

Επιπρόσθετα εκτός του ιδιοκτήτη του οχήματος προσήχθησαν και κρατούνται δύο ακόμα άντρες, οι οποίοι φέρονται να τον βοήθησαν.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της η Αστυνομία: «Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, με ισχυρό δημοκρατικό κεκτημένο και ανθρωπιστική παράδοση. Η αυτοδικία δεν είναι ανεκτή σε καμία έκφανσή της.»

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ:

«Εντοπίστηκε, προσήχθη και κρατείται στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης ο ιδιοκτήτης του οχήματος (αλλοδαπός υπήκοος), το οποίο εμφανίζεται σε video να έλκει τρέιλερ, εντός του οποίου κρατούνταν παράνομα 13 παράτυποι μετανάστες, συριακής και πακιστανικής καταγωγής. Το συμβάν έλαβε χώρα σήμερα το απόγευμα , πλησίον της Αλεξανδρούπολης. Επιπλέον του ιδιοκτήτη του οχήματος, προσήχθησαν και κρατούνται δύο ημεδαποί, οι οποίοι φέρονται να τον συνέδραμαν. Οι συλληφθέντες παραπέμπονται στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Η Ελληνική Αστυνομία επαγρυπνά και, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες κρατικές Αρχές, επιχειρεί εντατικά και συστηματικά για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων και την εξάρθρωση των εγκληματικών κυκλωμάτων διακίνησης παράτυπων μεταναστών, μεριμνώντας παράλληλα για την τήρηση της νομιμότητας και αποσκοπώντας στο δραστικό περιορισμό του προβλήματος.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελληνική Αστυνομία στη διάρκεια του Αυγούστου αποτρέπει κατά μέσο όρο στον Έβρο περίπου 900 ημερησίως παράνομες εισόδους στη χώρα μας και συλλαμβάνει εκατοντάδες διακινητές.

Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, με ισχυρό δημοκρατικό κεκτημένο και ανθρωπιστική παράδοση. Η αυτοδικία δεν είναι ανεκτή σε καμία έκφανσή της.»

Συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, για τις φωτιές

«Φαινόμενα αυτοδικίας ή διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων δεν θα γίνουν ανεκτά» τόνισε ο κυβερνητικός εκπροσωπος Παύλος Μαρινακης, εκφράζοντας παράλληλα τη θλίψη του για τον θάνατο των ανθρώπων μέσα στο δάσος της Δαδιάς.

«Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για τον θάνατο συνανθρώπων μας στον Έβρο.

Παρά τις συνθήκες συναγερμού και τις ειδοποιήσεις εκκένωσης μέσω του 112, δυστυχώς η παραμονή τους στο δάσος της Δαδιάς απεδείχθη μοιραία» είπε ο κ. Μαρινακης και τόνισε ότι «η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά ταυτόχρονα πύρινα μέτωπα σε διαφορετικές περιοχές».

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «όλες οι δυνάμεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, δίνοντας τη μάχη με αυταπάρνηση, κατά τη διάρκεια μιας αντιπυρικής περιόδου στην οποία έχει ξεπεραστεί κάθε προηγούμενο στις ημέρες που η χώρα μας βρίσκεται σε ακραίο κίνδυνο (επίπεδο 5) εκδήλωσης πυρκαγιών». Ο κ. Μαρινάκης ξεκαθάρισε ότι δεν θα εμπλακεί σε πολιτική αντιπαράθεση σημειώνοντας ότι «την ώρα της μάχης, δεν υπάρχει χώρος για στείρα αντιπαράθεση και κομματικό ακτιβισμό. Θα έρθει η ώρα του απολογισμού».

Προανήγγειλε ότι με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα γίνει συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων και έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση λέγοντας:

«Σε κάθε περίπτωση, η συντεταγμένη ελληνική πολιτεία, μέσω των αρμοδίων αρχών, προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες για τη διερεύνηση των αιτιών πρόκλησης των πυρκαγιών και εξετάζει κάθε καταγγελία. Φαινόμενα αυτοδικίας ή διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων δεν θα γίνουν ανεκτά».

Φ. Μάρης: Το πανεπιστήμιο λειτούργησε σαν ασπίδα του νοσοκομείου

«Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης υλοποίησε από πέρυσι το καλοκαίρι σχέδιο αντιπυρικής προστασίας δημιουργώντας αντιπυρική ζώνη. Κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς και σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και τον αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Πέτροβιτς διευρύναμε την αντιπυρική σε μήκος και πλάτος και ήταν αυτή που σε συνεργασία με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις λειτούργησε και καθηλώθηκε η φωτιά σε απόσταση δέκα μέτρων από τα κτίρια τα οποία δεν υπέστησαν καμία ζημιά» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του Δ.Π.Θ. Φώτης Μάρης. 

Σημειώνει ότι «αυτή τη στιγμή το μεγάλο μας πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε ηλεκτροδότηση αλλά με συντονισμένες ενέργειες, με τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ το αργότερο μέχρι αύριο το πρωί θα έχουν κατασκευαστεί καινούριοι πυλώνες και θα τοποθετηθούν μετασχηματιστές μεσαίας τάσης ώστε να αποκατασταθεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε και να δώσουμε σε λειτουργία τα κτίρια. 

Πιστεύω ότι έχουμε διαχειριστεί την κρίση και το πανεπιστήμιο λειτούργησε σαν ασπίδα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ


Συντάκτης Σταυρούλα Αγελαδαράκη 22 Αυγούστου, 2023 23:55
Swiss Approval

Δημοφιλή άρθρα

Ράδιο Έβρος TV