“Αδιανόητη” η πώληση των εργοστασίων ζάχαρης σε τούρκικη τράπεζα

Συντάκτης Νewsroom 11 Φεβρουαρίου, 2011 18:09
Swiss Approval

 


Swiss Approval

“Σημαντικές δηλώσεις σχετικά με τα εργοστάσια ζαχάρεως στις Σέρρες, Ορεστιάδα και Πλατύ έκανε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κ. Σκανδαλίδης αλλά έδωσε και υποσχέσεις για την προσπάθεια που προτίθεται να καταβάλει η κυβέρνηση έτσι ώστε να μην διακοπεί η λειτουργία τους, σε συζήτηση που διεξήχθη σήμερα στην Βουλή μετά από σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που υπέβαλε προς τον Υπουργό ο Βουλευτής Σερρών του ΛΑ.O.Σ. κ. Ηλίας Πολατίδης.

Ο Σερραίος Βουλευτής εξέφραζε στην Ερώτηση του την έντονη αγωνία που διακατέχει τους άμεσα ή έμμεσα συσχετιζόμενους με το κύκλωμα παραγωγής ζαχάρεως για το μέλλον του κλάδου, διότι σύμφωνα με δημοσιεύματα η Αγροτική Τράπεζα προτίθεται να τα κλείσει και να τα πουλήσει στην τουρκική Τράπεζα Ziraat Bank! Ο κόσμος των αγροτών και γενικότερα των ανθρώπων που ασχολούνται με τον κλάδο αυτόν, ο οποίος έχει προσφέρει τόσα πολλά στην εθνική μας οικονομία, είναι κυριολεκτικά ανάστατος.

Ο κ. Πολατίδης τόνιζε ότι με την τακτική που ακολουθείται θα έχουμε μια δραματική αύξηση του κόστους (από 613€ σε 1.000 € ανά τόνο) με αποτέλεσμα την οριστική διακοπή της παραγωγής και την μετατροπή της πάλαι ποτέ ισχυρής Ελληνικής Βιομηχανίας Ζαχάρεως σε μία απλή εταιρεία εμπορίας! Φυσικό αποτέλεσμα όλων αυτών βέβαια θα είναι ο οικονομικός μαρασμός όσων ασχολούνται στον κλάδο (εργαζόμενοι στα εργοστάσια, τευτλοεξαγωγείς, αγρότες κ.λπ.) και η οικονομική και κοινωνική υπανάπτυξη των αντιστοίχων περιοχών. Ειδικά για τον Νομό Σερρών τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια. Τέλος, καλούσε την κυβέρνηση και προσωπικά τον Υπουργό να μην συνεχίσει το καταστροφικό έργο της Ν.Δ. που επί των ημερών της η απαξίωση των εργοστασίων ζαχάρεως ήταν η μόνιμη τακτική!

Ο κ. Σκανδαλίδης λοιπόν στην απάντηση σου ξεκαθάρισε κατηγορηματικά ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα πωλήσεως της Βιομηχανίας Ζαχάρεως από την Αγροτική Τράπεζα (κάτοχος του 72,33%) σε άλλη τράπεζα ή εταιρεία. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι και για τον ίδιο μια πώληση σε τουρκική τράπεζα θα ήταν αδιανόητη! Κατόπιν, παραδέχθηκε ότι οι διαπραγματεύσεις του 2006 με την Ε.Ε. για την κοινή οργάνωση της αγοράς ζαχάρεως είχαν ολέθριες επιπτώσεις για την Πατρίδα μας. Η Ελλάδα απώλεσε το 50% της ποσόστωσης ζάχαρης, με αποτέλεσμα η τευτλοπαραγωγή να υποστεί σημαντική μείωση, να κλείσουν 2 εργοστάσια (Λάρισα και Ξάνθη) και οι ζημιές να αυξηθούν λόγω της κακοδιαχείρισης από την προηγούμενη κυβέρνηση. Για τους λόγους αυτούς ανέφερε ότι η νέα κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες στήριξης των τευτλοκαλλιεργητών και της βιομηχανίας (ένταξη στον άξονα 5 του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, τεχνική υποστήριξη του Υπουργείου προς τους καλλιεργητές και τα εργοστάσια και απόφαση της ίδιας της Βιομηχανίας για παρόμοια τιμολογιακή πολιτική με αυτήν του 2010).

Ο Βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. στην δευτερολογία του αφού χαιρέτισε την δεσμευτική δήλωση του Υπουργού για μη πώληση της Βιομηχανίας Ζαχάρεως και μάλιστα σε τουρκικά χέρια, δήλωση βεβαίως που ανακουφίζει τους απασχολουμένους στον σχετικό τομέα, κάλεσε την κυβέρνηση να βρει λύσεις έτσι ώστε επί τέλους να ενισχυθεί η παραγωγή του προϊόντος (η αύξηση των ποσοτήτων), διότι αλλιώς το κόστος θα εκτοξευθεί και μοιραία θα οδηγηθούμε μόνον σε εμπορία και σε αφανισμό της ίδιας της παραγωγής, πράγμα το οποίο πολλά νεοφιλελεύθερα μυαλά επιδιώκουν! Οι επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες αλλά και στην εθνική μας οικονομία θα είναι τραγικές. Διότι όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Πολατίδης εάν την τύχη των δύο προηγουμένων εργοστασίων, για τα οποία έλεγε ο τότε πρωθυπουργός ότι δήθεν θα γίνουν βιοαιθανόλης και σήμερα είναι κουφάρια, ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα τρία, θα είμαστε όλοι άξιοι της μοίρας μας!

Ο Υπουργός κλείνοντας υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα αδύνατα δυνατά να σωθεί τουλάχιστον για φέτος η παραγωγή και ότι θα προσπαθήσει να ξαναστήσει τον κλάδο στα πόδια του. Ζήτησε μάλιστα την συμπαράσταση και την βοήθεια όλων των Βουλευτών από τις περιοχές αυτές και δεσμεύτηκε ότι θα πετύχει.

Ας ελπίσουμε ότι την ίδια βοήθεια για το καλό του κλάδου, των εργαζομένων σ’ αυτόν, των περιοχών που μαραζώνουν και για το γενικότερο συμφέρον της δυστυχώς βαριά άρρωστης εθνικής μας οικονομίας θα έχει και από τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης. Ο χρόνος θα δείξει.

 

Αθήναι, 10 Φεβρουαρίου 2011″

Από σχετικό  δελτίο τύπου του βουλευτή Σερρών του ΛΑΟΣ, Ηλία Πολατίδη


Συντάκτης Νewsroom 11 Φεβρουαρίου, 2011 18:09

Ράδιο Έβρος TV